Educația, un tablou de Hieronymus Bosch

A inceput scoala. Problemele inca exista, parintii isi scotocesc buzunarele, unii se imprumuta, altii isi permit varianta privata. Elevul se aseaza in banca, unii au manuale, altii sunt victimele sistemului putred si mai asteapta cateva luni pentru a le rasfoi. Profesorii, unii motivati si cu dorinta de a impartasi cunostintele, altii care abia au avut bani pentru a imbraca o haina noua, se scuza in fata parintilor, ca si cum ei ar fi responsabili pentru lipsa manualelor. Ofera garantii ca vor identifica solutii pentru ca elevii sa nu piarda lectiile de inceput.Hieronymus Bosch

Aceleasi probleme in fiecare an. Aceleasi discutii, framantari, frustrari. Ministrii sunt numiti, reforme peste reforme, fara niciun plan strategic pe termen lung, fara nicio viziune. Se impotmolesc si isi dau demisia. Vine altul, aceeasi poveste. Intre timp, ne miram ca suntem macinati de coruptie, ca lipseste cultura solicitarii bonului fiscal, ca nu exista valori, ca am scos pe banda sute de chimisti, manageri, ingineri de mediu etc si nu avem unde sa ii plasam. Mai mult, social media este plina cu anunturile firmulitelor apartinand unor indivizi care nu au lucrat intr-o companie, nu au experienta profesionala insa ofera traininguri de formare de formatori, negociere, nlp si promoveaza jocuri cu aruncatul mingii de la un participant la altul. Mai mult, acestea sunt acreditate sa emita si diplome. Uite asa tara se imbogateste si cu NLPisti, negociatori si formatori de formatori.

Situatia demografica este dramatica iar 2020 nu cred ca va fi un an prielnic pentru Romania tinand cont ca populatia activa va scadea considerabil.

In fiecare an se scriu zeci de articole despre dezastrul de la Bacalaureat.

Societatea civila este preocupata de aceste probleme, organizeaza conferinte, seminarii, aduce in discutie fenomenul de brain drain, trage semnale de alarma, participa la negocieri cu ministerele, foarte putini protesteaza. Decidentii zambesc la deschiderea anului scolar, promit, tocesc platourile televiziunilor de stiri, arunca pe piata documente de genul “pactul national pentru educatie” si cam atat. Nimic nu se schimba. Parca ar fi un tablou de Hieronymus Bosch.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>