Gânduri pentru Generația Y

Așteptăm. Și tot așteptăm schimbarea. Sperăm. Și tot sperăm de mai bine de 20 de ani. Tranziții, crize, aderări, integrări. Dreapta, stânga. Albastru, roșu, galben, verde. Peisajul societal românesc a fost conturat, modificat, adaptat în fel și chip. Un chip mai strâmb, alteori puțin cosmetizat. Pudrat și machiat. Acum ne aflăm în faza în care avem mare nevoie de leacuri. Nu de chirurgie estetică. Nu de plastic și falsuri. Ci de un tratament care să ne pună pe picioare după o perioada de boli grave care ne-au afectat chipul.

Generația Y
Am votat. Alții au preferat să nu se deplaseze câțiva metri pentru a-și exercita dreptul. Sunt și cei care au dorit să voteze și au fost împiedicați. Și iarăși vom vota. Și iarași nu veți vota. Stânga, dreapta. Sau alte criterii de care veți tine cont. Sau nu. Uite cum suntem noi, atât de bine caracterizați de Pascal, o “îngrămădire de contradicții”. Uneori monștri, himere. Indeciși sau deciși de alții. Golani, mămici, asistați sociali, moguli, corupți, tineri de perspectivă, tineri vânduți, superficiali și ignoranți, performanți și departe de țară. Aspiranți la elitism. Uneori și monarhiști. Revoltați sau pasivi.
Fiți conștienți de inconștiența voastră sau a altora. De ignoranța și superficialitatea voastră sau a altora. Nu mai tolerați prostia, sfidarea și grobianismul. Sancționați neregulile. Implicați-vă nu numai atunci când vizați ceva pentru sine. Ci aveți în vedere the whole picture. Acel câștig după care tot alergați s-ar putea să fie de fapt un compromis, o firmitură, o momeală sau o unealtă pentru a fi ținuți captivi.
Gandiți și nu vă transformați în comunicatori kitschoși. Și dacă purtați un tricou colorat, învățați să dialogați și cu cei care poartă un alt tricou colorat. Fiți constructivi în discuții, polemici. Și într-o permanentă goană după modele, valori, principii și lideri.
Faceți voluntariat pentru că vă doriți să căpătați experiență, nu pentru a pescui laude din partea politicienilor.
Fiți creativi și aplecați spre cunoaștere, inovare. Invățați să vă extrageți singuri informațiile și să puneți în funcțiune propriul sistem de analiză. Fiți selectivi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>