Drumul spre decența

Praful, noxele corupției și incompetenței au sufocat și au îmbolnăvit societatea românească. Curățenia generală, impusă de imperativul calității de membru al clubului euroatlantic, reprezintă primul pas spre drumul decenței (încă întâmpin numeroase impedimente în a vorbi despre drumul performanței). Indubitabil că vor rămâne scame, praful se va depune din nou însă, cu certitudine, aparatul de curățenie își va reintra imediat în rol.

Romania

SUA, UE, NATO nu își doresc o Românie instabilă și condusă de interesele obscure ale unor indivizi îmbogățiți artificial și care se manifestă feudal. Aceste elemente reprezintă piedici în menținerea statutului de partener de încredere al organismelor euroatlantice.

Aerisirea conduce spre al doilea pas care va permite viitorilor (sper) lideri ai statului român – tandem Președinte – Prim-Ministru – inițierea unui proiect inteligent de dezvoltare și de consolidare internă bazat, în opinia mea, pe forța capitalului intelectual autohton – nevoia de reprofesionalizare a României ți de anihilare a practicilor de promovare bazate pe nepotism –  pe cercetare și inovare, pe agricultură durabilă. Sunt atuuri de la care ar trebui sa pornească orice om politic responsabil și conectat la realitate.

Mai mult, această deparazitare va permite configurarea unui proiect de politică externă, construit temeinic, menit să apere și să promoveze interesele naționale. Ținând cont de turbulențele din regiune, generate de acțiunile unei Federații Ruse tot mai nervoasă și mai imprevizibilă precum și de amenințările asimetrice care zguduie stabilitatea sistemului internațional, viitorii lideri vor trebui să dea dovadă de o bună înțelegere a fenomenelor care se desfășoară, ineluctabil, în prezent. Lideri inteligenți, cu viziune, sobri, disciplinați și pregătiți (intelectual și psiho-mental) să-și asume aceste planuri de consolidare internă și afirmare externă.

Lideri capabili sa gândească în termeni strategici și să răspundă, cu inteligență și prudență, provocărilor scenei internaționale. Lideri pragmatici, raționali și curajoși, avand forța să lupte pentru poziția României de actor influent în regiune.

În aceste luni, piața electorală este testată și produsele sunt fluturate în diverse sondaje, emisiuni, articole. Nu am numit o persoană anume și nu voi exprima public o opțiune deoarece acest aspect ține de igiena intimă a votului ci m-am limitat la a enumera  câteva trăsături minimale menite să asigure succesul viitorilor lideri în proiectul de direcționare al României spre decență.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>