UPDATE la partidele politice

Atunci când mâ gândesc la partidele politice, cel puțin la cele autohtone, îmi vin în minte blocurile gri construite în stilul arhitecturii comuniste: prăfuite, crăpate, construite pe mai multe etaje, cu un micro-univers pestriț: curiozitate excesivă manifestată prin tradiționala supraveghere pe ochean, gâlcevi zgomotoase între vecini și presărate cu ce are mai licențios fondul lingvistic suburban, grătare organizate la ghena de gunoi, administratori de bloc corupți. Mutând reflectorul pe partide observ câteva etichete similare: ierarhizate, baronizate, măcinate de conflicte interne, decredibilizate din cauza scandalurilor de corupție, într-o permanentă competiție a grătarelor și a fasolei la caserolă. Ideologiile, strecurate numai în documentele programatice sau în discursurile electorale, nu își mai găsesc loc și nu mai structurează fibra intelectuală a partidelor.

  

Chiar și atunci când se discută la nivel academic despre partide, se face apel la trecut. Se invocă geneza acestora și sunt oferite drept exemplu mult îndrăgitele clivaje ale lui Stein Rokkan. Nicio discuție despre viitorul partidelor într-o eră digitală marcată de o dinamică alertă a inovării și de globalizarea care naște rețele, interconectări, interdependențe. 

Modificările generate de evoluția tehnologiei și de industriile creative oferă putere cetățeanului secolului XXI. Așa cum tiparul a antrenat și a întărit fibra musculaturii libertății de exprimare, noua eră digitală pregatește cetățeanul pentru o nouă realitate. Îi oferă toate instrumentele pentru participare la viața comunității. Îl responsabilizează. Vorbim despre o Generație Y cu alte nevoi, care gandește total diferit de celelalte generații si acționează în mod diferit. Se exprimă în mod diferit. Printre ei identificăm veritabili jurnaliști dotați cu smartphone-uri și conexiune la internet care militează pentru accesul la open data și își astern gandurile pe platforme deschise de blogging sau în rețele sociale. Îi găsim organizați în rețele, fără ierarhii, generând idei, politici. Generația Y se autoeducă, accesează platformele MOOC și sfidează paradigma educațională învechită și caracterizată prin fragmentarea cunoașterii și prin eticheta “nu vorbi neîntrebat”, încurajând astfel asimilarea mecanică în detrimentul exercițiului conexiunilor, a transformării “bagajului” asimilat în cunoaștere și, apoi, utilizarea acesteia în realitatea de zi cu zi. 

A nu ține seama de aceste realități s-ar traduce ori prin ignoranță ori prin obtuzitate. Poate că acum, mai mult ca oricând, este vremea unei clase politice marcate de o infuzie de tineri care gândesc și acționează conform unei alte paradigme: a digitalizării, a democratizării tehnologiei și cunoașterii. Tineri care dețin butonul de update pentru partidele actuale. Amprenta inovării trebuie pusă și pe partide. Așa cum se întâmplă și în natură, aceasta fiind extrem de conservatoare, trebuie să identificam ce ADN păstrăm, ce îndepărtăm și cum inovam pentru adaptabilitate. Iar cum oamenii sunt reticenți la schimbare însă atenție  numai atunci când aceasta implică o potențială pierdere leadershipul va juca un rol esențial în evaluarea pierderilor, în insuflarea noului și  apetitului pentru inovare. 

Cred ca ar fi utilă o astfel de dezbatere, despre viitorul partidelor, în fiecare structură politică. O diagnoză exhaustivă a prezentului și o configurare a viitorului. Schimbarea nu va veni de pe o zi pe alta. Vorbesc despre un proces de lungă durată, care impune coerență la nivel decizional și un filtru de selecție riguros. Partidele care vor realiza această nevoie de schimbare, de transformare în acord cu noile realități ce țin de inovare, dezvoltare tehnologică, globalizare se vor transforma în opțiuni pentru votanții tineri, din ce în ce mai vocali și mai activi din punct de vedere electoral.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>